Мы в Telegram
Добавить новость
< >
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Поиск города

Ничего не найдено

Померла мисткиня Оксана Грудзинська, авторка панно у підземному вестибюлі станції метро "Хрещатик"

0 714
Померла мисткиня Оксана Грудзинська, авторка панно у підземному вестибюлі станції метро

Укрзализныця закрывает на ремонт популярное направление в Карпатах

Искренняя книга о жизни и надежде Александра Гулько «Райгород»

Утренние пробки в Подмосковье составили 4 балла 26 апреля

11 січня на 101 році пішла з життя заслужена художниця України, членкиня Національної спілки художників України Оксана Грудзинська. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Національного музею декоративного мистецтва України.

"Світла, натхненна, осяяна добром і любов’ю особистість, до всіх приязна та доброзичлива, Оксана Аркадіївна приваблювала до себе таких же щедрих і талановитих людей. Щирий, з добрим гумором характер художниці віддзеркалюється в її творчих роботах. Колектив музею висловлює щирі співчуття родині Оксани Аркадіївни", - йдеться в ньому.

У музеї розповідають, що Оксана Грудзинська є авторкою багатьох керамічних творів, що прикрашають міста України, інтер’єри будинків та музейні експозиції. Її роботи неодноразово експонувалися на персональних виставках, численних презентаціях українського мистецтва. Джерела логічності, краси, поетичності художнього стилю Оксани Грудзинської лежать в українському народному мистецтві. В основі її творчості – застосування не стільки форм і мотивів народного мистецтва, скільки принципів, що складають його основу. Роботи художниці такі ж ясні, логічні, насичені добрим світлом і позитивною енергетикою, як і сама мисткиня.

[gallery-6407]

Народилась Оксана Грудзинська в Москві у родині архітектора. Закінчила Московський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Її педагогами з фаху були відомі художники Олександр Дейнека (1899–1969) та Роберт Фальк (1886–1958). Дипломною роботою молодої художниці стало керамічне панно "Українські танці".

З 1947 року Оксана Грудзинська працювала в експериментальній майстерні художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР, яку 40 років очолювала видатна художниця, технолог-кераміст Ніна Іванівна Федорова (1907–1993). Красивий, молодий, завзятий колектив талановитих народних майстрів і високопрофесійних художників потужно працював над відновленням зруйнованого війною Києва та створенням нового декоративного обличчя столиці України.

У музеї кажуть, що за двадцять років активної роботи в творчій атмосфері "Софійської гончарні" Оксана Грудзинська створила безліч виробів, серед яких – декоративні панно, архітектурні керамічні вставки, настінні тарелі, вази, куманці тощо. Важливою складовою серед мистецьких засобів художниці є форма, яку мисткиня делікатно використовувала для декоративного оздоблення. Вона тонко відчувала красу контуру та графіку малюнка. Її малюнок завжди графічно чіткий, барви стримані та лаконічні, твори мисткині гармонійно та змістовно заповнюють інтер’єри приміщень.

На початку 1970-х років Оксана Аркадіївна працювала у Художньому фонді України, зокрема на комбінаті монументального та декоративного мистецтва. Художниця проявила себе як неординарний монументаліст, виконавши ряд замовлень: оформлення фасаду павільйону "Тваринництво" на ВДНГ у Києві (1954), вестибюлю Національного музею українського народного декоративного мистецтва (1964), санаторію "Донбас" у Слов’янську (1967); майолікові панно "Історія зв’язку" в інтер’єрі Будинку зв’язку в м. Деражня Хмельницької обл. (1971); мозаїчні панно для механіко-металургійного технікуму в Києві (1972), рафінадного заводу в м. Суми (1982), палацу культури хімічного об’єднання "Азот" у Рівному (1979), ресторану в м. Кентау, Казахстан (1965); оформлення головного фасаду будинку культури Хоростківського цукрозаводу Тернопільської обл. (1970); інтер’єри заводу "Красное знамя" у м. Рязань, Росія (1985), будинку культури спиртового заводу с. Триліси Фастівського р-ну Київської обл. (1970-ті), бази відпочинку Запорізького металургійного комбінату на Бердянській косі тощо.

Як зазначається, одна з визначних монументальних робіт мисткині – декоративні панно у підземному вестибюлі станції метро "Хрещатик". Вони стали візитівкою не тільки київського метрополітену, але й української столиці в цілому. Декоративні панно з яскравими квітковими візерунками складаються з 12 типів прямокутних плиток, які мають безліч варіантів компонування. В основі композиції – характерні для України мотиви рослинного орнаменту. Контури малюнка виконані технікою невисокого, ледь виступаючого рельєфу і розписані кольоровими поливами відновного вогню.

Також Оксана Грудзинська завжди багато творчо працювала як художник. У 1990–2010 роках вона викладала живопис на кафедрі кераміки Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, передаючи свій непересічний досвід молодим керамістам.

"Краса та позитивний посил її творів назавжди увійшли в історію декоративного мистецтва України. Світла пам’ять про видатну художницю збережеться в серцях вдячних нащадків", - резюмує колектив музею.


Читайте также

Загрузка...

Загрузка...
Новости последнего часа со всей страны в непрерывном режиме 24/7 — здесь и сейчас с возможностью самостоятельной быстрой публикации интересных "живых" материалов из Вашего города и региона. Все новости, как они есть — честно, оперативно, без купюр.



News-Life — паблик новостей в календарном формате на основе технологичной новостной информационно-поисковой системы с элементами искусственного интеллекта, тематического отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в режиме Free Public. News-Life — ваши новости сегодня и сейчас. Опубликовать свою новость в любом городе и регионе можно мгновенно — здесь.
© News-Life — оперативные новости с мест событий по всей Украине (ежеминутное обновление, авторский контент, мгновенная публикация) с архивом и поиском по городам и регионам при помощи современных инженерных решений и алгоритмов от NL, с использованием технологических элементов самообучающегося "искусственного интеллекта" при информационной ресурсной поддержке международной веб-группы 123ru.net в партнёрстве с сайтом SportsWeek.org и проектом News24.


Владимир Зеленский в Украине


Светские новости



Сегодня в Украине


Другие новости дня



Все города России от А до Я