Мы в Telegram
Добавить новость
< >

Поиск города

Ничего не найдено

Косити чи не косити? - ось у чому питання

Косити чи не косити? - ось у чому питання

Кибермошенники украли у жителя Энергодара более 400 тысяч рублей

В Волгодонске продолжается профориентационный тур школьников из Энергодара

Утренние пробки в Подмосковье составили 2 балла 24 мая

ФСБ уничтожила четырех диверсантов, планировавших навести удары по ЗАЭС

Керуюча компанія “Місто для людей” про актуальні екологічні питання

Ми вже говорили, як за кордоном комунальні служби, обслуговуючі організації відмовляються від прибирання опалого листя, адже воно створює взимку спеціальний шар, у якому зимують комахи, а рослини сплять, не замерзаючи, і дарують навесні ріст молодої трави.

Цього разу керуюча компанія “Місто для людей” пропонує поговорити про  утримання газонів. На перший погляд спірна екологічна тема, яка в Україні тільки починає обговорюватись, а в розвинутих країнах вже перестали про неї й думати.

Територія, на якій ми проживаємо - це степова зона, насичена багатим різнотрав’ям, серед них й лікарські рослини, які занесено до Червоної книги України. Ці рослини ми бачимо не лише у заповідниках типу Хортиці чи Асканії-Нови, а й за містом, і навіть на подвір’ях власних багатоквартирних будинків. Однак, помітити це складно, оскільки ці рослини постійно скошують. Навіщо косять газони? Зазвичай причини дві: щоб було охайно та безпечно (знищують рослини-алергени). Однак, роблячи комфортніше для людини, чи не шкодимо ми при цьому екологічному середовищу?

Так, більшість європейських країн приймають  рішення не скошувати траву влітку. Чому? Ці рішення ґрунтуються на змінах клімату, які ми щоденно спостерігаємо. Сюди відносяться і аномально високі (низькі) температури в певні пори пори року, і відсутність опадів чи навпаки їхня надмірна кількість. В нас звикли косити траву, створюючи “зелений килим” дуже низько. Зазвичай, після таких покосів трава в липні місяці вже суха і не наповнена вологою. В місті з’являється більше пилу і показник забруднення повітря зростає в рази. Трава відіграє дуже важливу роль у міському просторі. Вона, як і зелені насадження, є додатковим джерелом кисню завдяки процесу фотосинтезу. Крім того, вона вбирає пилюку, утримує вологу в грунті і покращує зовнішній вигляд наших дворів та вулиць.

Зауважимо, що у 2020 році після майже безсніжної зими в Україні зафіксували найнижчий за 100 років рівень води в річках, що обов'язково позначиться на всіх сферах нашого життя. Щоб хоч якось адаптуватися до наслідків посухи, у країнах ЄС змінюють підходи догляду за зеленими насадженнями. Так, у Польщі один за одним міста (Елк, Конін, Варшава, Краків) підхоплюють тимчасову відмову від скошування трави. Дане рішення повинно допомогти рослинам перенести посуху та значно уповільнити випаровування води з ґрунту. У Любліні ж, наприклад, програма "Тут косимо рідше" діє вже три роки. Цьогоріч до неї додадуть ще 23 локації, загальною площею більше 14 гектарів.

Що на сьогодні по покосам у нашій країні? Покос газонів у містах проводиться несистемно та без дотримання норм покосу газонів. Так, у регуляції рослинного покриву є і благі цілі – це боротьба з рослинами-алергенами та комахами — переносниками захворювань (наприклад, кліщами, укус яких спричиняє хворобу Лайма). Однак важливо у цих прагненнях не наробити лиха природній екосистемі. Мають бути розроблені спеціальні рекомендації, затверджена нормальна періодичність, з якою комунальні та приватні керуючі компанії  проводитимуть заходи з покосу, щоб не нашкодити навколишньому середовищу. Це екологічна відповідальність, яку мають усвідомлювати як представники влади, так і приватні організації.

Сподіватимемося, що ідея відмови від частих покосів буде врахована відповідальними структурами в містах України і вже найближчим часом замість рівно викошених ділянок ми матимемо змогу насолодитися проявом свідомого та зрілого підходу до одного з елементів адаптації до наслідків кліматичної зміни – трав’яного покриву.

Пресслужба керуючої компанії "Місто для людей" в Енергодарі


Читайте также

Загрузка...

Загрузка...
Новости последнего часа со всей страны в непрерывном режиме 24/7 — здесь и сейчас с возможностью самостоятельной быстрой публикации интересных "живых" материалов из Вашего города и региона. Все новости, как они есть — честно, оперативно, без купюр.



News-Life — паблик новостей в календарном формате на основе технологичной новостной информационно-поисковой системы с элементами искусственного интеллекта, тематического отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в режиме Free Public. News-Life — ваши новости сегодня и сейчас. Опубликовать свою новость в любом городе и регионе можно мгновенно — здесь.
© News-Life — оперативные новости с мест событий по всей Украине (ежеминутное обновление, авторский контент, мгновенная публикация) с архивом и поиском по городам и регионам при помощи современных инженерных решений и алгоритмов от NL, с использованием технологических элементов самообучающегося "искусственного интеллекта" при информационной ресурсной поддержке международной веб-группы 123ru.net в партнёрстве с сайтом SportsWeek.org и проектом News24.


Владимир Зеленский в Украине


Светские новости



Сегодня в Украине


Другие новости дня



Все города России от А до Я