Поиск города

Ничего не найдено

Реанімувати вбите житло в Україні: чи є перспективи?

Реанімувати вбите житло в Україні: чи є перспективи?

Топливному компромиссу между Украиной и Азербайджаном пришел конец?

В Днепрорудном полицейские обнаружили схрон с патронами и тротиловыми шашками

Запорожские активисты организовали акцию "Накорми животных"

Представитель Запорожья претендует на звание лучшего молодого промышленника страны

Кожне місто має свої особливості, які мають враховуватись у стратегії розвитку міста. Однак, кожен населений пункт повинен бути підпорядкований спільній меті - покращити умови житлового стану для комфортного перебування в ньому. Для Дніпрорудного однією з провідних містобудівних проблем є застарілий житловий фонд. Що робити?

В цьому році Дніпрорудному виповнюється 51 рік. Прекрасна дата для історії, але вже ніяк для житлового фонду. На жаль, комунікації всіх будинків давно вже вичерпали свої ресурси, зазначає керівник дніпрорудненської філії ТОВ “Єврокомунсервіс” Руслан Безгодько (*компанія надає послуги з обслуговування багатоповерхових будинків)

“На сьогодні всі вони потребують капітальних ремонтів інженерних мереж, покрівель та електричної системи. Усунення пошкоджень внутрішньобудинкових інженерних мереж, заміна зношених ділянок труб гарячої та холодної води, теплопостачання, патрубків, вентилів, засувок - досить витратний захід. З огляду на стан житлового фонду в Україні, а також той факт, що багато будинків не бачили капітальних ремонтів понад 60 років, виконати в один момент заміну всіх зношених комунікацій виходячи з тарифу за комунальні послуги просто нереально”. 

Так, за даними Держстату, станом на 2020 рік, 69% українців живе в містах. І, за дослідженням 2018 року, майже три чверті містян живуть в будинках, збудованих у 1960-80-х роках. Ще 15% мають житло, зведене до 1960-х. Кожна десята родина мешкає у відносно новому житлі, збудованому за роки незалежності. Крім того, за офіційною статистикою, загалом в Україні у майже 45% житла жодного разу не проводили капітальний ремонт. Водночас в Запорізькій області, станом на січень 2020 року, кількість аварійних і, за офіційною термінологією, “ветхих” або зношених будинків перевищує тисячу від загальної кількості будинків як багатоповерхових, так і приватних, як в містах, так і в селах.

Україна для себе поки бачить два варіанти розвитку подій: або це модернізація “хрущовок”, або знесення п’ятиповерхівок, що внаслідок дасть перспективу сконцентрувати на місці зношених -  вищі і просторі будинки. Однак це передбачає чималі витрати і тривалість процесу в часі. Наприклад, таким шляхом пішли у Франції, де програма реновації реалізується трохи більше 10 років. Зокрема, в Ліоні оновлювали комунікаційні та інженерні системи, зносили застарілі будівлі, а на їхньому місці зводили нові соціальні та житлові об’єкти, що відповідають сучасним технічним характеристикам, та організовували публічні простори.

Інший варіант — реконструкція (модернізація). Так, свого часу в Німеччині порахували, що модернізувати зношені будівлі буде дешевше, ніж побудувати нові. Доречність цього способу залежить від стану конструктивних елементів об’єкта. У такому разі повністю оновлюють комунікації, змінюють балкони, добудовують нові поверхи тощо. Але в Німеччині могли собі це дозволити, оскільки має найпотужнішу економіку в Європі.

Якщо говорити про наші реалії, то дійсно українським законодавством у 2006 році був ухвалений відповідний закон по реновації житла. Згідно з яким, рішення про проведення комплексної реконструкції житла ухвалюють органи місцевого самоврядування. Вони ж затверджують відповідні програми. Проте закон так і не запрацював. А поки фахівці усувають недолугість проєктів закону -  час спливає, і безумовно, стан багатоповерхівок тільки погіршується.

Тож, українці наразі залишились тет-а-тет зі своєю проблемою і повстали перед вибором: або усвідомити, що вони є власниками не лише своєї квартири, але й того, що за її дверима, і кооперуватися з сусідами в тій чи іншій формі, аби в будинку не протікав дах та не проривало труби, або ж бути готовим до нових і дедалі частих аварій.

Звісно, можна піти шляхом кредитування, що на перший погляд здається єдиним ефективним методом для реанімації "вбитого" житла. Позитивні кейси такого підходу вже є, але лише в одній галузі - модернізації будинків за програмою "теплих кредитів" та через гранти Фонду енергоефективності, який фінансується за рахунок коштів з бюджету, який фінансується за підтримки ЄС та уряду Німеччини та у співпраці з IFC. Але масове кредитування робіт з модернізації чи ремонту житла в країні, де не дуже ефективно працює навіть іпотека, виглядає сумнівним.

У Конституції України та Цивільному кодексі України чітко прописано, що за питання майна несе відповідальність його власник, а у багатоквартирному будинку - співвласники, тобто власники квартир і нежилих приміщень.

Як зазначають у керуючій компанії “Місто для людей” у Дніпрорудному, в підпорядкуванні яких перебуває 60 багатоповерхових будинків, зважаючи на критичний стан багатоповерхівок їх компанія пропонує формат взаємодії, де проводяться не тільки заходи з усунення аварійних ситуацій, але й громадяни можуть обирати перелік  послуг по покращенню умов для проживання за рахунок проведення ремонтів. Зокрема, сюди входить: поточний ремонт електропостачання та електрообладнання, конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем холодного водопостачання, водовідведення, зливової каналізації.

До слова, в компанії зауважують, що в поточному році сконцентрують свою увагу на внутрішній експертизі будинків, та розпочнуть відновлювати житловий фонд міста завдяки підтримці співмешканців багатоповерхових будинків у Дніпрорудному. Українці вже почали усвідомлювати той факт, що вони є співвласниками будинку,  а тому власними силами вдається накопичувати кошти на реновацію житлового фонду. У керуючій компанії приводять приклади, де співвласники багатоповерхових будинків власними силами відновлюють своє житло. 

Наприклад, мешканці будинку по вул. Шахтарська, 10 уклавши прямий договір 01.08.2020 р. з керуючою компанією, визначили пріоритети у проведенні ремонтних робіт. Насамперед, в рамках статті “капітальний ремонт” було замінено старі труби холодного водопостачання на нові пластикові загальним обсягом 68 погонних метрів. 

Крім того, на будинку були проведені і поточні ремонти конструктивних елементів, покрівлі, внутрішніх мереж, холодного водопостачання, каналізації. Фахівці компанії замінили розжарювальні лампи на лед-світильники (18 од.). У 2020 році за побажаннями мешканців будинку керуючою компанією у 3 під’їзді був проведений ремонт козирка та ганків у другому та третьому під’їздах. Наразі мешканці спільно з комунальниками планують подальше проведення ремонтних робіт.

У будинку по вул. Центральній, 11  було замінено 55 м/п трубопроводу каналізації, 94 м/п трубопроводу холодного водопостачання з установкою нової запірної арматури.

За побажанням співвласників будинку фахівцями компанії було проведено демонтаж металевих конструкцій для просушування білизни, які перебували в аварійному стані. На місці старих, з’явились нові конструктиви для розвішування білизни. 

Будинок за адресою вул. Центральна, 13 довгий час мав проблему з інженерними мережами. Під час обговорення питань будинку мешканці захотіли максимально оновити інженерні мережі. У результаті роботи будинок отримав комплексне оновлення мереж каналізації і мереж холодного водопостачання загальним об’ємом 207 м/п. 

Це одні з небагатьох прикладів, наголошують у керуючій компанії, де завдяки відповідальності мешканців та вчасною оплатою вдається виконувати великі обсяги робіт для оновлення житлового фонду.

Так, співвласники багатоповерхівок власним коштом крок за кроком модернізують свої будинки. Втім, ігнорування проблеми старіння житлового фонду у державі може спричинити житлову катастрофу у майбутньому. Зрештою, держава має розробити дієві програми реновації застарілого житлового фонду. Адже від того, що відсутні такі програми страждають мешканці застарілих будинків, а з претензіями вони йдуть до місцевої виконавчої влади, а не до законотворчої.


Читайте также

Загрузка...

Загрузка...
Новости последнего часа со всей страны в непрерывном режиме 24/7 — здесь и сейчас с возможностью самостоятельной быстрой публикации интересных "живых" материалов из Вашего города и региона. Все новости, как они есть — честно, оперативно, без купюр.



News-Life — паблик новостей в календарном формате на основе технологичной новостной информационно-поисковой системы с элементами искусственного интеллекта, тематического отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в режиме Free Public. News-Life — ваши новости сегодня и сейчас. Опубликовать свою новость в любом городе и регионе можно мгновенно — здесь.
© News-Life — оперативные новости с мест событий по всей Украине (ежеминутное обновление, авторский контент, мгновенная публикация) с архивом и поиском по городам и регионам при помощи современных инженерных решений и алгоритмов от NL, с использованием технологических элементов самообучающегося "искусственного интеллекта" при информационной ресурсной поддержке международной веб-группы 123ru.net в партнёрстве с сайтом SportsWeek.org и проектом News24.


Владимир Зеленский в Украине


Светские новости



Сегодня в Украине


Другие новости дня



Все города России от А до Я