Поиск города

Ничего не найдено

Як від свердловини до крана у Чернігові змінюється якість води та хто за це відповідає

0 1217

ЧИТАЙТЕ ОПТИМАЛЬНЫЙ ПЛАН МИРА МЕЖДУ РОССИЕЙ, НАТО И УКРАИНОЙ.

Поражение Русской армии под Смоленском

Поражение Русской армии под Смоленском

«Тушинский вор»: история Лжедмитрия II

У пошуках відповіді на питання, як в місті відрізняється якість води у свердловинах і квартирах, журналісти “Суспільного” спільно з працівниками лабораторії Водоканалу взяли проби на прозорість, забарвленість і присутність кишкової палички та ось що з цього вийшло. Далі на chernigiv.one.

Без фільтра краще не пити

Мешканка Чернігова на вулиці Козацькій 26 Зінаїда Коноваленко 6 років тому встановила фільтр і користується виключно водою, пропущеною через нього. А до цього, за словами жінки, пити воду було неможливо. Каже, що навіть робила саморобні фільтри з матерії та рушників, на яких досі збереглися жовті плями.

А ось Віктор Прима, що проживає на вулиці Пухова,  п’є воду з крана й особливих скарг на її якість у  чоловіка немає. Щоб перевірити якість води в помешканнях цих людей, лаборанти в присутності журналістів і взяли проби.

Як вода потрапляє у квартиру?

До того, як потрапити в житловий будинок, вода проходить певний шлях, що починається від свердловини. Сьогодні їх у Чернігові більше сотні, але працює 63. При цьому частина з них знаходиться на Бучацькому горизонті, на глибині — 120-150 м, частина на рівні Нижньомілкового горизонту — це 750-770 м. По замовчуванню якісніша вода йде з глибоких свердловин і, щоб зрівняти їх, і ту й іншу змішують в спеціальних резервуарах. Таких місткостей: від 1 до 3 тис. куб. м у Чернігові 13. Звідти воду помпами подають на місто, на водопомпові станції, де її й перевіряють на якість за різними параметрами.

Де найкраща вода в місті?

Вважається, що найкраща вода в Чернігові на 3-й станції, на Бобровиці. Саме її і п’є Віктор Прима. А найгірші показники на 2-й станції, на Подусівці. Цією водою користується Зінаїда Коноваленко.

Для чистоти експерименту лаборанти повторно відібрали проби на обох помпових. У лабораторії питної води перевірили основні мікробіологічні показники, загальну кількість мікробів і окремо на наявність кишкової палички в зразках, а також визначили запах, забарвленість і рівень прозорості рідини.

За результатами досліджень на 3-й помповій станції всі показники були в межах норми, при цьому проби, взяті у квартирі Віктора Прими, показали присутність кишкової палички. 

Начальник лабораторії Тетяна Семенова каже, проблема в “домашній” ділянці труби, яка або занадто стара або втратила герметичність.

Як позбутися “палички”? За словами Самойлової, досить промити внутрішньобудинкові та квартирні труби мережі або як мінімум не пити воду відразу, а відкрити кран і кілька хвилин зливати її в каналізацію.

Результати аналізів на 2-й станції дали наступні результати: запах, каламутність, забарвленість у нормі, але всі на межі допустимого. У квартирі ж у Надії Коноваленко, показники кращі, ніж на помповій, зокрема, каламутність майже у 2 рази нижче. Це, кажуть лаборанти, через те, що залізо осідає в водогоні.

Надія Коноваленко говорить, що в цьому році якість води покращилася, іноді буває кран “плюхне” чорним, але це швидко проходить і вода знову стає чистою. 

Такі казуси працівники Водоканалу пояснюють ремонтними роботами або спонтанними відключеннями та включеннями електроенергії, коли помпи збаламучують воду та підіймають осад в трубах. Ці фактори й стан домашніх мереж в основному й визначають якість питної води в наших кранах, а ось стан водогону, на думку фахівців, тут великого значення не має.


Читайте также

Загрузка...

Загрузка...
Новости последнего часа со всей страны в непрерывном режиме 24/7 — здесь и сейчас с возможностью самостоятельной быстрой публикации интересных "живых" материалов из Вашего города и региона. Все новости, как они есть — честно, оперативно, без купюр.



News-Life — паблик новостей в календарном формате на основе технологичной новостной информационно-поисковой системы с элементами искусственного интеллекта, тематического отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в режиме Free Public. News-Life — ваши новости сегодня и сейчас. Опубликовать свою новость в любом городе и регионе можно мгновенно — здесь.
© News-Life — оперативные новости с мест событий по всей Украине (ежеминутное обновление, авторский контент, мгновенная публикация) с архивом и поиском по городам и регионам при помощи современных инженерных решений и алгоритмов от NL, с использованием технологических элементов самообучающегося "искусственного интеллекта" при информационной ресурсной поддержке международной веб-группы 123ru.net в партнёрстве с сайтом SportsWeek.org и проектом News24.


Владимир Зеленский в Украине


Светские новости



Сегодня в Украине


Другие новости дня



Все города России от А до Я