1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Поиск города

Ничего не найдено

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

0 209

На Волыни вследствие обвала бетонных плит в заброшенном здании погиб ребенок

Опубликован план мира, способный улучшить отношения между Россией, Нато, Украиной

Горькая правда. Преступления ОУН-УПА (продолжение)

Педофила, который развращал трех малолетних девочек, приговорили к пяти годам заключения

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

Нещодавно у Комунальному некомерційному підприємстві «Любомльського ТМО Любомльської районної ради» ще шістьом хворим успішно замінили кульшовий (тазостегновий) суглоб.

Ділитися досвідом із лікарями ось уже втретє приїхали спеціалісти із Запоріжжя. До речі, Любомль – третє місто на Волині, де проводять такі хірургічні втручання. Про це пише Район.Любомль з посиланням на газету «Новий погляд+» за 7 червня.

Перші операції розпочали робити в березні 2018 року. Тоді доцент кафедри травматології та ортопедії Запорізького державного медичного університету, завідувач відділення травматології та ортопедії клініки «Мотор Січ» Вадим Чорний разом із лікарем-травматологом цієї ж клініки Вадимом Малишевим провели дві операції у Любомлі з місцевими хірургами.

Першим пацієнтом став депутат районної ради Богдан Маліновський. Він понад 15 років мав проблеми із суглобами, а тепер спритно їздить на велосипеді.

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

Богдан Маліновський

Про операції із заміни кульшового суглоба, витривалість протезу, час реабілітації пацієнта розповів Вадим Чорний:

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

Вадим Чорний

– Розкажіть, будь ласка, як так сталося, що Ви ось уже втретє долаєте понад 1200 кілометрів, аби поділитися досвідом із любомльськими хірургами і повернути до повноцінного життя пацієнтів райлікарні?

– Заміну кульшового суглоба вже роблять у багатьох містах України. Завдяки наполегливості вашого генерального директора ТМО Володимира Дибеля, який домовився про співпрацю з директором виробництва товарів народного вжитку АО «Мотор Січ» Олексієм Зеленюком, у Любомлі почали робити такі непрості операції. Олексій Миколайович надав комплект інструментів і забезпечив із заводу пряме постачання протезів. Такі можливості, а також бажання ваших молодих хірургів навчатися та здобувати досвід, дали поштовх на розвиток оперативних втручань із заміни тазостегнових суглобів. Лікарі Андрій Бондаренко і Микола Абрамчук закінчили курси підвищення кваліфікації на базі Запорізького державного медичного університету, отримали свідоцтва і тепер можуть самостійно робити операції вашим пацієнткам із зламаними шийками стегна чи лежачими хворими.

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

Як у Любомльській лікарні «ремонтують» суглоби

– У чому полягає необхідність заміни кульшового суглоба?

– Метою такого оперативного втручання є повернення людини до активного життя, безболісного руху та здатності обслуговувати себе. Якщо раніше тільки стоматологи міняли коронки та ставили на зуби нові, то тепер і ми насаджуємо своєрідну коронку на кульшовий суглоб або коліно. Тазостегновий суглоб як і будь-який інший – це шарнір. Тобто в ньому є кулька (головка тазостегнової кістки) і вертлюжна западина. Автолюбителям буде зрозуміліше, якщо пояснити так: коли в підшипнику замість кульки з’являється кубик, то вона починає торохтіти. Та це в машині, людина ж відчуває сильний біль і обмежена в рухах. У такому випадку лікарі змінюють головку тазостегнового суглоба і западину, ставлячи замість них штучні. Вони мало стираються та можуть довго функціонувати. У результаті після ендопротезування кульшового суглоба відновлюється об’єм рухів і зникає больовий синдром.

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

Інструментарій для операції ендопротезування

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

– Чи має термін використання такий протез?

– Із 1998 року в клініці «Мотор Січ» ми почали встановлювати кульшові суглоби. На той час це були ще унікальні операції. На сьогоднішній день не лише маємо європейський досвід, а й створили свої кульшовий і колінний протези. Розробили їх, керуючись власним досвідом. Гарантія не залежить від суглоба. Тому я всім кажу: 400 років. Чому? Бо через стільки часу, як його знайдуть археологи, титанічному протезу нічого не буде. Усе залежить від хворого, від того, скільки витримає його кістка. До речі, наші суглоби вже понад 20 років виготовляються на авіаційному заводі високого класу «Мотор Січ». За якістю вони нічим не поступаються іноземним, але в рази дешевші.

– Який наркоз використовуєте?

– Заміна кульшового суглоба відбувається при спінальній анестезії. Хворий при свідомості й може розмовляти з хірургічною бригадою. До речі, ваші анестезіологи – справжні фахівці. 13 операцій усе було на найвищому рівні.

Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО

– Скільки в середньому триває операція?

– Від 1,5 до 2 годин. Це якщо все добре, та хворі бувають різні. У вашій лікарні чітко налагоджена робота колективу, тому цього разу за день ми прооперували чотири пацієнти. О 8 ранку розпочали й близько 18 години закінчили. Після кожної операції повністю все дезінфікували, викладали підготовлений інструментарій. До речі, один такий набір важить понад 300 кілограмів. Він нараховує більше 90 положень. Усі інструменти потрібно знати операційній сестрі. До речі, ваші Тетяна Піддубецька та Наталія Богдан приїжджали до нас на навчання і вже непогано обізнані з набором для заміни кульшового суглоба, але ми взяли на ці складні операції ще й свою.

– Як відбувається післяопераційне відновлення?

– Звісно, все залежить від організму пацієнта: як він переніс наркоз, яка була крововтрата. Здебільшого вже на другий день прооперований сідає, самостійно їсть. У нас у клініці більше 8 днів не лежать і на своїх ногах ідуть додому. У мене була 93-літня пацієнтка із Бердичева, якій ми замінили кульшовий суглоб. Минуло два роки, вона самостійно рухається і щоранку ходить годувати чайок на море. Наймолодшу хвору прооперували, коли їй було 23 роки. Її організм швидко реабілітувався, і після кількарічного болю вона знову повноцінно живе.

– За понад 30 років своєї роботи Ви багато де побували, провели чимало операції у різних клініках та районних лікарнях. Що можете сказати про професійність наших спеціалістів та умови в ТМО?

– У вашій лікарні комфортно працювати: дуже хороші операційні, злагоджений колектив, яким керує досвідчена людина. Дійсно, багато довелося поїздити та різного побачити, але лише у вашій лікарні ми встигли за день зробити чотири операції! Тому коментарі тут зайві. Мені подобаються ваші хірурги бажанням вчитися, працювати, допомагати людям. Андрій Бондаренко і Микола Абрамчук мають усі задатки стати профі у протезуванні. Наступного разу я приїду до вас насолоджуватися кваліфікованою роботою своїх учнів. Вірю, що у Любомлі розвиватиметься протезування й тоді жителям району не потрібно буде їздити до Луцька чи ще кудись і витрачати захмарні суми на повноцінне життя.

Розмовляла Анна КАРАСЬ

Запись Заміна кульшового суглоба: любомльські хірурги успішно виконують складні операції. ФОТО впервые появилась Новости Армении Сегодня.


Читайте также

Загрузка...

Загрузка...
Новости последнего часа со всей страны в непрерывном режиме 24/7 — здесь и сейчас с возможностью самостоятельной быстрой публикации интересных "живых" материалов из Вашего города и региона. Все новости, как они есть — честно, оперативно, без купюр.



News-Life — паблик новостей в календарном формате на основе технологичной новостной информационно-поисковой системы с элементами искусственного интеллекта, тематического отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в режиме Free Public. News-Life — ваши новости сегодня и сейчас. Опубликовать свою новость в любом городе и регионе можно мгновенно — здесь.
© News-Life — оперативные новости с мест событий по всей Украине (ежеминутное обновление, авторский контент, мгновенная публикация) с архивом и поиском по городам и регионам при помощи современных инженерных решений и алгоритмов от NL, с использованием технологических элементов самообучающегося "искусственного интеллекта" при информационной ресурсной поддержке международной веб-группы 123ru.net в партнёрстве с сайтом SportsWeek.org и проектом News24.


Владимир Зеленский в Украине


Светские новости



Сегодня в Украине


Другие новости дня



Все города России от А до Я